ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΜΑΛΙΟΥ









Παρασκευή της Διακαινησίμου 24 - 4 -2009
Ζωοδόχου Πηγής

Μια από τις συγκινητικότερες στιγμές στην ζωή μου έζησα σήμερα κατά την εις Διάκονο χειροτονία του Κωνσταντίνου Σμαλιού, και δοξάζω τον Μεγαλοδύναμο Θεό γι αυτό.
Ο Διάκονος Κωνσταντίνος τυγχάνει εξάδελφός μου τρίτου βαθμού.
Αγαπητός όχι μόνο γι αυτό, αλλά και για τον εν Θεώ, μέχρι σήμερον βίο του.
Τίμιος, φιλόθεος, φιλακόλουθος, ταπεινός, εύχαρις, αξιοπρεπής, καλός οικογενειάρχης, καταδεκτικός.
Μεγάλωσε σε μια υπερπολύτεκνη οικογένεια που πρωταρχικό ρόλο είχε και έχει ο Κύριος Ιησούς Χριστός.
Μεγαλώνοντας σε τέτοιο περιβάλλον, ήταν φυσικό ο Κωνσταντίνος να ακολουθεί τα βήματα του Ιησού, και έτσι από πολύ μικρός και καθοδηγούμενος και με ενθάρρυνση των γονέων του, αλλά και του αδελφού του Αρχιμανδρίτου Θεοκλίτου, γνώρισε τον θησαυρό της Βυζαντινής Μουσικής από τον πολυγραφότατο, πολυβραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, Μουσικολόγο και Μέγα Μαϊστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεώργιο Χατζηθεοδώρου.
Ακολούθησαν τα χρόνια της φοίτησής του στην Αθωνιάδα Σχολή στο Αγιον Όρος, και στην Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επί δεκατρία και πλέον χρόνια υπηρέτησε ως Ιεροψάλτης και διακρίθηκε παρά το νεαρό της ηλικίας του, και ταυτόχρονα δίδασκε Χριστό ως κατηχητής.
Ενθυμούμαι με αγάπη και ευγνωμοσύνη, όταν νέος Ιερέας η ελαχιστότητα μου, του ζήτησε να δημιουργήσουμε μαζί μια σχολή Βυζαντινής Μουσικής για μικρά παιδιά εις την μικρή και απομακρισμένη, ενορία μου. Εκείνος ανταποκρίθηκε με χαρά, και η προσπάθειά του αυτή κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια με εμφανέστατη την επιτυχία του, αφού από τα παιδιά αυτά σήμερα τουλάχιστον δύο υπηρετούν ο ένας ως Ιεροψάλτης και ο άλλος ως αναγνώστης.
Γνώριζα από παλαιά την επιθυμία του να γίνει Ιερέας και σήμερα συγκινημένος παρέστην εις την εις Διάκονο χειροτονία του.
Ο Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, της Καλαμιωτίσσης όπως την αποκαλούμε στην Κάλυμνο, ηταν γεμάτος από φιλέορτους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι δόξασαν τον Αναστάντα Χριστό και την Παντάνασσα Αγία Μητέρα Του και ταυτόχρονα ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές του προς τον Ύψιστο και Μέγα Αρχιερέα.
Ανάμεσά τους οι γονείς του, η πανευτυχής συμβία του με τα δύο ανήλικα πανέμορφα παιδιά του, οι γονείς της, και τα αδέλφια του, από τα οποία ξεχώριζαν ο Ιερομόναχος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος, και ο ιεροψάλτης Ραφαήλ Σμαλιός με έκδηλη την συγκίνηση τους. Όλοι μαζι έβρεχαν με τα δάκρυά τους την οδό της Σταυροαναστάσιμης πορείας του που επέλεξε από σήμερα να ακολουθήσει και που ως άλλος Σίμων Κηρυναίος, προσεκλήθει από τον Ιησού να σηκώσει και αυτός μαζί Του τον Τίμιο Σταυρό Του.
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας ο κ. κ. Παΐσιος γεμάτος χαρά και υπερηφάνεια, άκουσε τον μεστό θεολογικών εννοιών και ταυτόχρονα, ευχαριστηριο λογίδριο του και ακολούθως τον καθοδηγούσε στα πρώτα του λειτουργικά βήματα, με έκδηλη την αγάπη του ως καλίτεκνος πατέρας, και οι λοιποί παριστάμενοι Ιερείς, συλλειτουργούντες και μη, του εύχονταν να ευαρεστήσει Θεόν και ανθρώπους.
Ο Διάκονος Κωνσταντίνος άκουσε από τα χείλη όλων μας το ΑΞΙΟΣ πολλές φορές.
Του εύχομαι την ίδια λέξη να ακούσει και εν τη Δευτέρα και ενδόξω ελεύσει το Κυρίου μας, από τον ίδιο τον Κύριο, όταν θα τον στεφανώνει με τον χρυσούν στέφανον της δόξης, επιτρέποντας του έτσι να εισέλθει εις την Βασιλείαν Του.

Προσωπικά θα του ευχηθώ να μην καταντήσει σαν και εμένα τον ΑΝΑΞΙΟΤΕΡΟ των Πρεσβυτέρων και κυρίως να μην γίνει Χριστέμπορος.

Να με έχει ως παράδειγμα πρός αποφυγή, και θα γίνει αιώνια κατοικία του Αγίου Πνεύματος.

Το ξέρω πως μπορεί.

ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ Διάκονε Κωνσταντίνε.

Με άπειρες ευχές και προσευχές προς τον Κύριο,

Ο έσχατος των Πρεσβυτέρων
πρωτ. Παντελεήμων Γιαννικουρής

Comments

  1. Άξιος ο νέος διάκονος.
    Να ζήσει έτη πολλά και θυσιαστικά.

    ReplyDelete

Post a Comment