Σεβασμός.




Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός, ότι σε εκκλησία όπου τελείται Δοξολογία υπέρ των πεσόντων ηρώων, σε εθνικές εορτές, η τοπικές, σε γάμους η βαπτίσεις κ.λ.π., οι παρευρισκόμενοι πιστοί η οι φωτογράφοι, εικονολήπτες η οι δημοσιογράφοι να μην σέβονται την ιερότητα του χώρου.
Όλοι αυτοί εργάζονται, οι μεν για το ψωμί τους οι δε και ως επαγγελματίες αλλά επίσης επιτελούν λειτούργημα που σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού, βιντεοσκοπώντας η φωτογραφίζοντας, η μεταδίδοντας δια ζώσης τα γεγονότα.
Σοβαρή, αναγκαία και αναμφισβήτητα σεβαστή εργασία και η μια και άλλη.
Όμως η εργασία του οποιουδήποτε, μέσα σε εκκλησία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.
Δεν μπορούν κατά την τέλεση ενός μυστηρίου, ο φωτογράφος, βιντεολήπτης, να πηγαινοέρχεται εντός του ιερού χώρου, κατά την διάρκεια του ιερού μυστηρίου, με σκοπό την καλύτερη λήψη, ακόμα χειρότερα, να κανονίζει το πού θα πρέπει να σταθεί ο ιερωμένος, η οι καλεσμένοι, η αν θα γελάσουν τώρα η λίγο αργότερα, το πότε θα αρχίσει το μυστήριο, και το πότε θα τελειώσει, και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, σκηνοθετικού περιεχομένου, αδιαφορώντας τελείως για το αν εξευτελίζουν το μυστήριο και την ιερότητα του χώρου, η ακόμα χειρότερα αν το μετατρέπουν σε απλό κοινωνικό γεγονός και όλα αυτά χάριν της εργασίας τους που … πρέπει επαναλαμβάνω, να γίνεται σεβαστή.
Στις επίσημες Δοξολογίες Εθνικών εορτών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια γίνεται αυτό, οι όσοι εργάζονται για την ενημέρωση, στέκονται πάνω σε Δεσποτικούς Θρόνους, κανονίζουν την θέση των όποιων τους εμποδίζουν στην …λήψη τους, παρεμβαίνουν με την ανοχή των παρευρισκομένων πολιτικών και ιερωμένων, ακόμα και στο πότε θα αρχίσει η Δοξολογία και μαλώνουν τον υπεύθυνο τελετάρχη, αν υπάρχει, γιατί δεν τους περίμενε και άρχισε η τελετή χωρίς αυτούς, υποστηρίζοντας πως αυτό έγινε γιατί θέλησαν να προωθήσουν το άλλο κανάλι και όχι αυτούς και άλλα τέτοιου είδους αστεία.
Οι καλές δημόσιες σχέσεις και η διατήρηση των ιδιαιτέρως καλών προσωπικών τους σχέσεων με τους δημοσιογράφους για ευνόητους λόγους, είναι η σοβαρότερη αιτία ανοχής προς την ασέβεια που επιδεικνύεται για τον Ιερό χώρο και στους ιερωμένους.
Η δικαιολογία έτοιμη. Για την ευταξία και τον σεβασμό. … «Εγώ θα πρέπει να ενδιαφερθώ γι αυτό; Υπάρχουν υπεύθυνοι». Και οι υπεύθυνοι. «Ο ιερέας δεν μπορεί να κάνει φασαρία κατά την διάρκεια του μυστηρίου η της τελετής».
Αν δε κάποιος ιερέας που σε Ιερό Ναό τελεί μυστήριο και συμβούν τέτοιες καταστάσεις, περιορίσει την … ελευθερία των, αλίμονο του !!! Είναι τρελός, είναι ζηλωτής, δεν σέβεται το ψωμί του εργαζόμενου, κλπ. Αν δε στην περίπτωση των Επισήμων Δοξολογιών η συναφών παρέμβει απλός Ιερέας, γιατί σίγουρα ο Δεσπότης και αυτό είναι αληθινό, δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτι τέτοιο την ωρα που γίνεται, παρέμβει τότε ξανά και σε αυτόν τρισαλίμονο. Υπερέβη τα εσκαμμένα, είναι φωνακλάς, έκανε την παρατήρηση στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο γιατί υποστηρίζει τον άλλο και θέλησε να τον μειώσει, η είναι ασεβής προς το πρόσωπο του προεξάρχοντος γιατί ενήργησε χωρίς την άδειά του κ.λ.π.
ΕΛΕΟΣ. Δεν σας υποχρέωσε κανείς να είστε χριστιανοί ορθόδοξοι. Είστε όμως υποχρεωμένοι να σέβεστε τον Ιερό Χώρο που τιμούν κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί σας.
Εδώ δεν χωράει το «κατ’ οικονομίαν».
Δεν τίθεται θέμα τυπολατρίας.
Είναι θέμα σοβαρότατο.
Ο χώρος της Εκκλησίας είναι ιερός και θα πρέπει να τον σέβονται όλοι ως τέτοιο, ότι κι αν αυτοί πρεσβεύουν.
Θα πρέπει να υπάρχει για τέτοιου είδους θέματα απόφαση των κατά τόπους Μητροπολιτών, αφού χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο δυστυχώς, και να είναι υπεύθυνοι για την ευταξία στον Ιερό χώρο, και για την προστασία του από κάθε είδους προσβολή η βεβήλωση, οι της Εκκλησιαστικής Επιτροπής σε συνεργασία με τον εκάστοτε υπεύθυνο τελετάρχη. Σε μεγαλύτερους Ναούς να υπάρχει έστω ένας χώρος τον οποίον θα χρησιμοποιούν όλοι αυτοί κατά τα άλλα σεβαστοί και ως πρόσωπα και ως επαγγελματίες.

Comments