Λίγα λόγια απο καρδιάς




Αδελφοί μου

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή κι εφέτος αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για περισυλλογή, νηστεία, προσευχή.
Να περάσουμε κι εφέτος μέσα από το αγωνιστικό στάδιο, μέσα από την ανακαινιστική οδόν της μετανοίας.
Κάθε μια μέρα που θα ζούμε απ αυτές τις τεσσαράκοντα με την προσευχή, θα οδηγούμεθα όλο και ποιο κοντά Του και εκείνος θα μας διδάσκει και θα μας καθοδηγεί με το παράδειγμά του.
Θα μας διδάξει να συγχωρούμε και να ταπεινωνόμαστε όπως ο ίδιος ο Κτίστης θα ταπεινωθεί οδηγούμενος προς τα Αγια και σωτήρια και φρικτά πάθη για χάρη δική μας και θα υποστεί «τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην. Και τέλος τον σταυρόν και τον θάνατον που θα τον οδηγήσει στην Αγίαν Του ανάσταση.
Αδελφοί μου.
Κα΄σήμερα ο Χριστός μπαίνει στην πόλη μας. Όπως τότε έτσι και σήμερα Εκείνος γνωρίζει ότι κάπου τον περιμένει ο Ιούδας, που με ένα φιλί θα τον προδωσει.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα της ιδίας ποιότητας είναι οι διώκτες της πίστεως οι καταφρονητές της Εκκλησίας, μόνο η χρονική στιγμή αλλάζει. Όλοι αυτοί, με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα και εκπομπές, αναλύουν τις καρεκλοσοφίες τους και την αμφισβήτηση τους. Οι αρνητές και Χριστομάχοι έχουν στόχο μοναδικό να σπιλωθεί το όνομα Του, να υβριστεί η θεότητα Του, να συκοφαντηθεί και να γελοιοποιηθεί η εκκλησία Του. Άλλοτε στο όνομα της ελευθερίας, άλλοτε της δημοκρατίας, άλλοτε της τέχνης, προσπαθούν να επηρεάσουν τις ψυχές και να αποβάλουν την αληθινή πίστη.
Ξανασταυρώνεται ο Χριστός απ’ την λογική και τον ορθολογισμό της εποχής μας.
Ξανασταυρώνεται ο Χριστός δυστυχώς και από εμας τους ιδιους είτε λαϊκοί είμαστε, είτε Κληρικοί. γιατι ενώ ειμαστε παιδιά Του, πουληθήκαμε στον αχάριστο πατέρα του εγωϊσμου τον σατανα. Και είναι έτσι γιατι με την συμπεριφορά μας και τις πράξεις μας, ορισμένοι εκ του κλήρου δίνουμε τροφή σε ανόμους να μας περιγελούν και να Τον περιγελούν.
Ξανασταυρώνεται ο Χριστός μας γιατί Τον βάλαμε στο κρεβάτι του Προκρούστη και τον «κόψαμε»στα μέτρα μας όπως μας … συμφέρει.
Γι αυτό, ας κλείσουμε τα αυτιά μας, και τα μάτια μας και ας κάνουμε και αυτού του τύπου τη νηστεία.
«Οι ημέρες μας φεύγουν σαν τη σκιά»(Ψαλμ. ρμγ΄.4), αλλά Εκείνος παρ όλα ταύτα μας περιμένει ακούραστος και με ανοικτή την αγκάλη Του.
Γι αυτό ας γίνει σκοπός μας ο καθαρισμός των αμαρτιών, η συντριβή της καρδιάς, το δάκρυ της κατανύξεως, η καθαρή συνείδηση, η καταπολέμηση των σαρκικών επιθυμιών. Ας νικήσουμε τον μισόκαλο και ας αποβάλουμε τη φιλαργυρία, τη κενοδοξία, το φθόνο.
Ας πάμε αφού πραγματικά το θελήσουμε στους γέροντες πνευματικούς που μας περιμένουν να εξομολογηθούμε και να καθαριστούμε, τώρα που έχουμε καιρό, για να φτάσουμε στον θρίαμβο, στην Ανάσταση του Κυρίου μας και να την ζήσουμε κι εμείς μαζί Του.
Ας φτάσουμε στην Ανάσταση όχι σαν απλοί πανηγυριστές αλλά με πόθο ιερό.

Αδελφοί μου. Οι ευκαιρίες που μας προσφέρει η Εκκλησία μας είναι πολλές και ιδιαίτερα αυτές τις τεσσαράκοντα ημέρες.
Να συμμετέχουμε όσο μπορούμε συχνά στις πανέμορφες και κατανυκτικές ακολουθίες της περιόδου αυτής, που σε κάθε ενορία θα τελούνται και η προσπάθειά μας ας είναι συνολική, και αν δυσκολευόμαστε αρκεί να Του το ζητήσουμε …γνώρισόν μοι Κύριε οδόν εν η πορεύσομαι …και Αυτός θα μας πάρει απ το χέρι και θα μας οδηγήσει.
Με στραμμένο το βλέμμα και η ψυχή μας προς τον Ύψιστο, όλοι μαζί, με πόθο ιερό και κατάνυξη ας αναφωνήσουμε «παράσχου και ημίν αγαθέ τον αγώνα τον καλόν αγωνίσασθαι, τον δρόμον της νηστείας εκτελέσαι, την πίστην αδιαίρετον τηρήσαι, τας κεφαλάς των αοράτων δρακόντων συνθλάσαι, νικητάς τε της αμαρτίας αναφανήναι, ώστε ακατακρίτως φθάσαι προσκυνήσαι και την αγίαν Ανάστασιν» .


Καλή Σαρακοστή και καλό Παράδεισο αδελφοί μου.

ο Εσχατος των πρεσβυτέρων π. Παντελεήμων Γιαννικουρής

Comments

  1. Κι αν με κάθε δική μας πτώση,μικρή ή μεγαλύτερη,Τον σταυρώνουμε καθημερινά,κι αν με κάθε δική μας πτώση,τρις τον αρνούμαστε,με την έγερση που φέρνει η μετάνοια και το άμετρο έλεός Του,ανασταίνεται θριαμβευτικά κι αέναα.Και μαζί ανασταίνει ό,τι βρίσκεται μέσα μας,νεκρό,άτονο,παραιτημένο...

    Καλή Σαρακοστή και κάθε καλό και σε σας,Πατέρα Παντελεήμονα.

    ReplyDelete
  2. Καλό Παράδεισο αδελφή μου.
    Να ξέρεις ότι έχω στην πρόθεσή μου και το δικό σου όνομα, αλλά και της Αμαλίας.

    ReplyDelete

Post a Comment